240.000+ ember által megbízható

Tudományosan bizonyított

Akár 15%-os mennyiségi kedvezmények

Kosarad

A kosarad üres

Nézd meg ezeket a kollekciókat!

Ételintoleranciák - Mely ételeket kell kerülni a gyomor hüvely vagy gyomor bypass bariátriai műtét után?

Picture of unhealthy meal for bariatric patients

Sok beteg számol be ételintoleranciáról, különösen a műtétet követő időszakban, amikor már megengedett a normális étkezésre való áttérés. Egyes ételek nem eshetnek jól, és kellemetlen érzést vagy akár diszkomfortot is okozhatnak egy ideig. Mire számíthat, ha pre-op vagy korai post-op beteg? Mik a normális ételintoleranciák, és vannak-e más okai is az ételintoleranciának?

Gyakori ételintoleranciák

Néhány étel, amelyet gyakran nem tolerálnak jól a bariátriai műtét után, lehet, de nem kizárólagosan, tészta, kenyér, rizs, marhahús, csirke, sertéshús, tojás, szálas zöldségek, hártyás gyümölcsök, magvakat tartalmazó ételek és tehéntej (vagy más laktózt tartalmazó tejtermékek). Azonban ezt szem előtt tartva, minden beteg különbözik abban, hogy mit tud és mit nem tud tolerálni. Ne feledje azt is, hogy minden nap más lehet. Egy nap képes lehet tolerálni egy ételt, amit néhány nappal később már nem. Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy egyes betegek ízváltozásokat tapasztalhatnak a bariátriai műtét után. Egyszerűen lehet, hogy már nem vágyik bizonyos ételekre, amelyeket a műtét előtt kedvelt.

Miért nem tolerálhatók bizonyos ételek?

Néhány ételintolerancia átmeneti, és azért fordul elő, mert az új „bébi gyomor” még nem áll készen arra, hogy kezelje az adott ételt. Ez hasonló ahhoz, mint amikor egy újszülöttet etetünk. Érdemes lehet egy új ételt egyszerre bevezetni, egyenként, és megnézni, hogyan tolerálható, majd innen tovább haladni. Ha egyszerre csak egy új ételt próbál ki, segít meghatározni, melyik étel nem volt jól tolerálható. Ne feledje, hogy kezdetben csak egy-két falatot egyen az új ételből. Jó ötlet lehet minden új ételt otthon kipróbálni is, amíg jobban meg nem ismeri, mit tud vagy mit nem tud tolerálni. Ha ételintoleranciát tapasztal, sok szakember azt javasolja, hogy várjon néhány hetet, mielőtt újra próbálkozna.

Egy másik ok, amiért egy étel nem tolerálható jól, az lehet, hogy túl gyorsan halad előre az étrendi szakaszokban. Egyes betegeknek hosszabb időre lehet szükségük az ajánlott időnél egy étrendi szakaszban, mielőtt tovább lépnének a következő szakaszba. Ezt megbeszélheti a sebészével és/vagy dietetikusával.

Fiziológiai szempontból az ételintoleranciák (általánosságban, nem feltétlenül a bariátriai műtéthez kapcsolódóan) azért fordulhatnak elő, mert hiányoznak a megfelelő enzimek vagy vegyi anyagok, amelyek szükségesek egy adott étel megemésztéséhez. Ez tüneteket okozhat, amelyek a gyomor-bélrendszeri tünetektől, például hasmenés, puffadás és gáz, a fejfájásig, hangulatváltozásokig és bizonyos bőrbetegségekig terjedhetnek. A tünetek lehetnek azonnaliak vagy időbe telhetnek.

Tippek az ételintoleranciák csökkentésére.

Számos trükk létezik, amelyek segíthetnek csökkenteni az ételintolerancia kockázatát. Kérjük, beszéljen a sebészével, dietetikusával és/vagy programjával, mielőtt bármelyiket kipróbálná, hogy biztos legyen benne, hogy programja kényelmes az étkezési tervével.

  • Tészta és rizs – Néhány beteg jól boldogul enyhén alul- vagy túlfőzve. Azonban a legtöbb beteg nem tolerálja ezeket az ételeket a műtét utáni 9-12 hónapig.
  • Friss kenyér – Próbálja megpirítani, hogy elviselhetőbb legyen. Azonban a legtöbb beteg nem tolerálja a kenyeret körülbelül 6-12 hónapig a műtét után.
  • Marhahús, csirke, sertéshús – Győződjön meg róla, hogy olyan főzési módszert alkalmaz, amely megőrzi a nedvességet.  Csak biztonságos hőmérsékletig főzzön.  A túlfőzés kiszárítja az ételt, ami kevésbé elviselhetővé teszi.   Próbálkozhat húspuhítóval vagy páccal is (figyeljen a cukor- és zsírtartalomra), hogy a hús jobban elviselhető legyen. 
  • Garnélarák – Sok beteg azt mondta, hogy minél kisebb a garnélarák, annál jobban tolerálják őket.  Tehát lehet, hogy legjobb elkerülni ezeket a gyönyörű rákokat, amíg nem jut túl a műtéten.
  • Tojás – Ez egy trükkös dolog.  Néhány beteg elviseli a keményre főtt tojást, míg mások nem.  Néhány beteg elviseli a rántottát, míg mások nem.  Próbálja meg változtatni a tojás főzési módját, hogy kiderüljön, ez különbséget jelent-e.
  • Szálas zöldségek – Használjon turmixgépet és szűrőt az emészthetetlen rostok eltávolításához.  Néhány betegnek lehet, hogy 6-12 hónapot kell várnia a műtét után, hogy bizonyos ételeket, például zellert, spárgát, stb. fogyaszthasson.
  • Gyümölcshéjak – Távolítsa el a narancs, grapefruit és más citrusfélék héját, hogy növelje a toleranciát.
  • Gyümölcsök és zöldségek héja – Távolítsa el a gyümölcsök héját, amíg jobban tolerálható, például alma, szilva, őszibarack, körte, uborka, burgonya, stb.
  • Saláta – Úgy tűnik, hogy a salátát sem tolerálják jól néhány beteg.  Bár tudjuk, hogy a sötét, leveles zöldek táplálóbbak, néhány beteg kezdetben jobban tolerálja a jégsalátát, majd később próbálkozhat a zöldebb salátával, amikor már kicsit távolabb van a műtéttől.  Más betegek azt mondták, hogy minél frissebb a saláta, annál jobban tolerálható.
  • Magvas ételek – Ha lehetséges, kerülje a magvak fogyasztását, vagy várjon ezzel az étellel, amíg kicsit távolabb van a bariátriai műtéttől (például eper).
  • Tehéntej (vagy más tejtermékek) – Próbálja ki a szójatejet, laktózmentes tejet, rizstejet vagy mandulatejet (keressen könnyű vagy alacsony kalóriatartalmú változatokat) a tehéntej helyett.
  • Adagméret – Gyakran nem az étel maga nem tolerálható, hanem az étel adagmérete.  Sokszor azok az ételek, amelyek úgy tűnnek, hogy „nem tolerálhatók”, valójában olyan ételek, amelyek gyorsabban telítik el, ezért kevesebbet kell belőlük ennie.  Ahogy tudjuk, nehéz pontosan meghatározni, mennyi ételt tud tolerálni az elején, mivel idő és gyakorlat kell ahhoz, hogy kiderüljön, mit tud egyénileg tolerálni.  Például, a csirke egy gyakori étel, amelyet nem jól tolerálnak.  Még ha 6 falat joghurtot meg is tud enni, valószínűleg nem tud 6 falat csirkét megenni.  A csirke szilárdabb fehérje, és 1-2 falat lehet, hogy minden, amit korán a műtét után tolerálni tud.   Még egy falat többlet is túlzott evésnek számít, ami saját kényelmetlenséget okozhat.  Dolgozzon azon, hogy újra megtanulja felismerni a telítettség érzését, hogy elkerülje a kényelmetlen „túlzott telítettség” érzést.
  • Evés üteme – Fontos szem előtt tartani az evés sebességét.  Lehet, hogy egy bizonyos ételt sokkal jobban tolerál, ha lassabb tempóban eszi, és biztosítja, hogy megfelelően rágja meg. 

Bár ez a lista nem teljes körű, és minden beteg más, reméljük, hogy segít könnyebbé tenni az új étkezési tervre való átmenetet a műtét után.  Kérjük, vegye figyelembe, hogy minden programnak más ajánlásai vannak, és minden beteg más.  Ami Önnek működik, az lehet, hogy nem működik a bariátriai társának.  Várjuk, hogy ÜNNEPELJÜNK Önnel, amikor áttér a normál étkezési tervére!


 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés

Hagyjon megjegyzést

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megjegyzéseket jóvá kell hagyni, mielőtt közzéteszik őket