240.000+ ember által megbízható

Tudományosan bizonyított

Akár 15%-os mennyiségi kedvezmények

Kosarad

A kosarad üres

Nézd meg ezeket a kollekciókat!

Minden a rostokról: Jó rostforrások a magas rosttartalmú étrendhez

Picture of foods high in fiber

Mivel a rost létfontosságú szerepet játszik az anyagcserében, fontos megérteni a rost típusait, jellemzőit és azt, hogy honnan lehet jó rostforrásokat beszerezni egy rostban gazdag étrendhez. Segít szabályozni a vércukorszintet, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, támogatja a testsúlykezelést, elnyomhatja az éhséget, és elősegíti a bélrendszer szabályosságát. Az Amerikai Szív Szövetség napi 25-30 gramm rost bevitelét javasolja. A 2015-2020-as Táplálkozási Irányelvek szerint minden 1000 elfogyasztott kalóriára 14 gramm rostot ajánlanak. Két fő rosttípus létezik: oldható és oldhatatlan.

A rost típusai

  • Az oldható rost növeli a víz jelenlétét a belekben, és zselésedik az emésztés során, lassítva az emésztési folyamatot, csökkentve a koleszterinszintet és növelve a tápanyagok felszívódását. Ezt a rostforrást válaszd, ha laza székletet, váltakozó hasmenést és székrekedést, vagy hiányos székletürítést tapasztalsz.
    • Gyakori élelmiszerforrások: zabkorpa, árpa, diófélék, magvak, bab, alma, narancs, grapefruit, zöldségek.
    • Gyakori rostkiegészítők: Citrucel®, Benefiber®, Fiber Choice® és Metamucil®.
  • Az oldhatatlan rost tömeget ad a székletnek és növeli a széklet képződésének sebességét. Ezt a rostforrást válaszd, ha székrekedést tapasztalsz.
    • Gyakori élelmiszerforrások: búzakorpa, lenmag, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, ehető héjú gyümölcsök.
    • Gyakori rostkiegészítők: Fibercon®

A rost négy jellemzője

  • Oldhatóság: hogy a rost feloldódik-e vízben
  • Viszkozitás: hogy a rost sűríti-e a folyadékot, amibe keverik
  • Zselé-képződés: hogy a rost megtartja-e a folyadékot, amikor folyadékkal érintkezik
  • Erjedés: hogy a rost lebomlik-e a test természetes baktériumai (mikrobiom) által a bélben

Módok a rostbevitel növelésére az étrendben

  • Zöldségeket építs be az étkezésekbe
  • Gyümölcsökkel vagy diófélékkel nassolj
  • Válassz teljes kiőrlésű gabonákat finomított gabonák helyett
  • Chia vagy lenmagot építs be turmixokba
  • Válassz egész gyümölcsöket és zöldségeket gyümölcslé helyett
  • Adj hozzá gabonákat a salátákhoz

Rostban gazdag ételek és a rost mennyisége

Étel Adag Rost mennyisége
Zabkorpa, nyers 30 ml 12 g
Búzakorpa, nyers 30 ml 12 g
Kukoricakorpa, nyers 30 ml 22 g
Rizskorpa, nyers 30 ml   6 g
Fiber One Korpa Gabonapehely 1/2 csésze 14 g
All-Bran Gabonapehely 1/2 csésze 10 g
Fiber One Chewy Szelet 1 szelet   9 g
Lóbab, főtt 1 csésze 14 g
Széles bab (fava), főtt 1 csésze   9 g
Fekete bab, főtt 1 csésze 15 g
Csicseriborsó, főtt 1 csésze 12 g
Lencse, főtt 1 csésze 16 g
Vese bab, főtt 1 csésze 16 g
Fehér bab, főtt 1 csésze 19 g
Fehér bab, kicsi, főtt 1 csésze 19 g
Pinto bab, főtt 1 csésze 15 g
Málna, nyers 1 csésze   8 g
Áfonya, nyers 1 csésze   4 g
Eper, nyers 1 csésze   3 g
Szeder, nyers 1 csésze   8 g
Amaránt, gabona 1/4 csésze   6 g
Árpa, hántolt, főtt 1 csésze   6 g
Pattogatott kukorica, levegőn pattogtatott 3 csésze   4 g
Zab (hagyományos), száraz 1/2 csésze   4 g
Rozsliszt, száraz 1/4 csésze   7 g
Quinoa, főtt 1 csésze   5 g
Vadrizs, főtt 1 csésze   3 g
Búzaliszt (teljes kiőrlésű), száraz 1/4 csésze   4 g
Barna rizs, főtt 1 csésze   4 g
Bulgur, főtt 1 csésze   8 g
Kenyér (teljes kiőrlésű), szeletelt 1 szelet   2 g
Spagetti (teljes kiőrlésű), főtt 1 csésze   6 g
Banán 1 közepes   3 g
Körte 1 közepes   6 g
Orange 1 közepes   4 g
Alma 1 közepes   4 g
Aszalt szilva aszalt 1/2 csésze   6 g
Mazsola 60 ml   2 g
Őszibarack, aszalt 1/4 csésze   3 g
Füge, szárított 1/2 csésze   8 g
Kel, főtt 1 csésze   3 g
Karfiol, főtt 1 csésze   5 g
Brokkoli, főtt 1 csésze   5 g
Kelbimbó, főtt 1 csésze   6 g
Piros káposzta, főtt 1 csésze   4 g
Cukkini, főtt 1 csésze   3 g
Téli tök, főtt 1 csésze   9 g
Spagetti tök, főtt 1 csésze   2 g
Mandula 30 ml   4 g
Pisztácia 30 ml   3 g
Kesudió 30 ml   1 g
Földimogyoró 30 ml   2 g
Dió 30 ml   2 g
Brazildió 30 ml   2 g
Napraforgómag 1/4 csésze   3 g
Tökmag 1/2 csésze   3 g
Szezámmag 1/4 csésze   4 g
Lenmag 1/4 csésze   4 g

 

Hivatkozások:

  • Étrend irányelvek 2015-2020. Health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-7/
  • NIH U.S. National Library of Medicine.  Medline Plus. Oldható és oldhatatlan rostok. Medlineplus.gov/ency/article/002136.htm
  • Palmer, Sharon. A legjobb rostban gazdag ételek listája. Today's Dietitian. Volume 10 No. 7(28). 2008. július.
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés

Hagyjon megjegyzést

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megjegyzéseket jóvá kell hagyni, mielőtt közzéteszik őket